Omgeving

Dieden…

…is één van de vele kerk dorpjes van Ravenstein, het ligt als een oase in een bocht van de Maas.

Het is een dorp in de gemeente Oss in de provincie Noord-Brabant en was tot 1810 een zelfstandige gemeente.

In 1810 is het met de gemeente Demen en Langel gefuseerd, waarna de gemeente Dieden, Demen en Langel ontstond. Dieden was de hoofdplaats van deze gemeente.

In 1923 ging deze gemeente op in de gemeente Ravenstein, die op zijn beurt op 1 januari 2003 opging in de gemeente Oss. Rond 1300 wordt Dieden al genoemd, toen het deel uitmaakte van het Land van Herpen.

Het Land van Herpen was het land in het oosten van Maasland. Later is het Land van Ravenstein gaan heten. De schrijfwijze van de naam van het dorp is in de loop der tijd een aantal keren veranderd. Zo schreef men vroeger Dichden, Diechden, Diegden en zelfs Dieten. De naam is een samenvoeging van dic (dijk) en den (een bewoonbare plaats). De naam betekent dus eigenlijk: bewoonbare plaats aan de dijk.

Dieden was een eigen heerlijkheid. Deze heerlijkheid hoorde bij het Land van Maas en Waal in de provincie Gelderland.

Rond 1875 werd het kasteel in Dieden afgebroken. Van dit kasteel zijn in het landschap nog steeds de overblijfselen zichtbaar. De grachten, het bruggenhoofd, een veeschuur en een gedeelte van het koetshuis zijn overgebleven van het kasteel.

Deze rivier is tevens de grens van Brabant en Gelderland.

Een greep van wat er zoal in de buurt te vinden is:

4 km het vesting stadje Ravenstein

15 km Nijmegen en ’s Hertogenbosch

5 km de tuinen van Appeltern

5 km De Gouden Ham, recreatie plas

In een straal van 10 Km. prachtige dorpen zoals: Megen, Grave en Wijchen

Onze kampeerboerderij ligt slechts 100 meter van de Maas. Slingerende dijken en weidse polders brengen u langs dorpen met ruïnes en kastelen, waar u de middeleeuwen nog kunt voelen. Maar ook steden met een veelvoud aan cultuur zijn binnen steenworp afstand te bereiken.

In een straal van 15 km vindt u zowel rivierlandschappen met watersport gebieden als ook bosgebieden met heidevelden en zandverstuivingen.

Kortom: een waar paradijs voor wandel – en fietsliefhebbers! Meer weten over de routes die u kunt fietsen of wandelen? Kijk bij ‘Activiteiten’ voor een interactieve routekaart. 

Reacties zijn gesloten.